Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kroimy kurczaka w większe kawałki, następnie do miski wlewamy jogurt. Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka i pół łyżeczki curry. Następnie dodajemy kurczaka, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki pozostawiając na 2h (ja zostawiam na noc).
2. Kawałki kurczaka pieczemy w piekarniku na 180C.
3. Następnie sałatę lodową kroimy na małe kawałki, pomidora, paprykę i ogórek konserwowy w plasterki, a cebule w księżyc przyprawiamy bazylią (bądź według uznania)
4. Mieszamy ketchup z majonezem, jogurtem i musztardą i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą.
5. Przed podaniem kurczaka smażymy w oleju (bądź piekarniku) frytki.
6. Na talerzu podajemy frytki,a na to surówkę i kurczaka, następnie polewamy sosem.
Porady
Danie można również posypać startym serem, a sos można zastąpić sosem czosnkowym
Komentarze