Kawał dobrego mięsa

0 (0 ocen)

Pieczony schab z kością,oraz kiełbasą.Polecam.

Składniki:


  • 1kg. schabu z kością
    1 kiełbasa zwyczajna (ok.200g)
    Sucha marynata:
    -----------------------
    1 łyżeczka Vegety pikantnej
    2 łyżeczki papryki proszkowanej słodkiej
    1 łyżeczka czosnku w granulkach
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka białego pieprzu
    1 łyżka soli
    ponad to:
    ------------
    4 ząbki czosnku
    2 cebule czosnkowe
    1 marchewka
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    2 łyżki sosu sojowego
    1 kostka bulionu warzywnego Vegeta
    40g smalcu
    1l wody

Kawał dobrego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy,luzujemy z błon (kość zostawiamy). ostrym nożem nacinamy w środku -tak żeby zmieściła się kiełbasa,wkładamy do środka.
    Składniki marynaty dokładnie mieszamy,wcieram mocno w schab.Schab owijamy w folię spożywczą odstawiamy do lodówki na 24h.Po czasie w brytfannie rozgrzewamy smalec.Schab obsmażamy ze wszystkich stron,dodajemy obrane pokrojone warzywa,zalewamy gorącą wodą do połowy schabu,dodajemy kostkę Vegeta,oraz sos sojowy,przekładamy do piekarnika nagrzanego 160`C..Pieczemy schab ok.2godz..Pieczeń wyjmujemy z piekarnika,dzielimy na porcje,polewamy sosem,podajemy z kluskami lub tłuczonymi ziemniakami,oraz surówkami.SMACZNEGO.

Komentarze

Podobne przepisy