Kawa z domowym korzennym syropem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy osłabieniu i przemęczeniu, jest pyszna, a aromat, jaki unosi się w domu podczas przygotowywania syropu jest cudowny. Polecam ten syrop także do deserów – placuszków, gofrów czy lodów.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki puree z dyni
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    Szczypta gałki muszkatołowej
    2-3 goździki
    0,5 szklanki cukru
    ¾ szklanki wody

    1 filiżanka espresso
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Napoje Kawy

Kawa z domowym korzennym syropem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy. Stawiamy na kuchence, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Do gotujących się składników dodajemy puree z dyni, mieszamy i gotujemy kolejne 10 min na maleńkim ogniu. Pamiętamy, by co jakiś czas zamieszać. Następnie syrop zostawiamy do ostygnięcia, po czym przepuszczamy przez sitko i przelewamy do buteleczki lub słoiczka.
    W przepisie można wykorzystać espresso z kawiarki czy ekspresu lub dowolną, ulubioną, kawę. Mleko, tyle ile potrzebujemy, podgrzewamy i spieniamy. Na dno szklanki wlewamy syrop, delikatnie dodajemy mleczną piankę, na koniec ostrożnie po ściance dolewamy espresso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować