Kawa z bitą śmietaną i zabajone

0 (0 ocen)

Pyszny napój kawowy to wymarzona chwila relaksu po ciężkim tygodniu.

Składniki:

  • na 2 porcje:
    bita śmietana:
    100 ml słodkiej śmietanki 42%
    2 łyżeczki cukru pudru

    zabajone:
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    70 ml sherry

    300 ml świeżo parzonej kawy

    perełki czekoladowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Kawa z bitą śmietaną i zabajone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę.

    Zabajone:
    Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na parze do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Do żółtek cienkim strumieniem wlewamy sherry i ciągle ubijamy, aż uzyskamy gęstą pianę. Ubitą pianę jajeczną zdejmujemy znad kąpieli wodnej.

    Do wysokich szklanek wlewamy kawę, następnie przekładamy zabajone, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy perełkami z czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować