Kawa szafranowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczny zastrzyk energii w ten pochmurny, deszczowy dzień. Szafran i ajerkoniak nadają odrobinę luksusu zwykłej kawie. Polecam również na zimowe, babskie popołudnia.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonej kawy
    2 łyżeczki brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru pudru
    ok. 100 ml śmietanki 30 %
    szczypta szafranu
    1 łyżeczka wódki
    2 łyżeczki ajerkoniaku
    czekoladowa posypka
    woda
    kawiarka

Kawa szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran moczymy w łyżeczce wódki aby uwolnił swój aromat.
  • 2. Do dolnego zbiornika kawiarki wlewamy odpowiednią ilość wody. W sitku umieszczamy kawę i namoczony szafran razem z alkoholem. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie.
  • 3. W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
  • 4. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy