Bardzo smaczny zastrzyk energii w ten pochmurny, deszczowy dzień. Szafran i ajerkoniak nadają odrobinę luksusu zwykłej kawie. Polecam również na zimowe, babskie popołudnia.
Kawa szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szafran moczymy w łyżeczce wódki aby uwolnił swój aromat.
2.Do dolnego zbiornika kawiarki wlewamy odpowiednią ilość wody. W sitku umieszczamy kawę i namoczony szafran razem z alkoholem. Dokręcamy górne naczynie i ustawiamy kawiarkę na gazie.
3.W trakcie parzenia ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru.
4.Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy po łyżeczce brązowego cukru. Wlewamy zaparzoną z szafranem kawę. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy czekoladową posypką.
Komentarze