To pyszny napój z kawową pianką. Bardzo łatwo się go przygotowuje, a składniki są praktycznie w każdej kuchni.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ok. 200 ml ciepłego lub zimnego mleka ( co kto lubi )
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub inka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki gorącej wody
Kawa po koreańsku - dalgona coffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku lub średnio głębokiej misce umieszczamy, kawę rozpuszczalną, cukier trzcinowy oraz gorącą wodę. Mikserem lub blenderem z końcówka do ubijania bitej śmietany ubijamy składniki w misce na NAJWYŻSZYCH obrotach przez 5-6 min. non stop aż składniki się połączą, cukier rozpuści a mieszanka zacznie się pienić i zmieniać swą konsystencję na puszystą piankę. Gdy osiągniemy ten efekt to do szklanki wlewamy ciepłe bądź zimne mleko - jak kto lubi a na wierzch łyżką wykładamy kawową piankę.
Porady
bardzo ważne jest by składniki na kawową piankę naprawdę bardzo długo ubijać na najwyższych obrotach
Komentarze