Kawa piernikowa

5 (191 ocen)

Kawa nie tylko na świąteczny czas - bo z tym nam się kojarzy. Smakuje i rozgrzewa równie dobrze w zimnym i śnieżnym lutym

Składniki:

  • na syrop:
    szklanka wody
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (BEZ MĄKI!)

    na kawę:
    3 łyżeczki syropu piernikowego
    pół szklanki mleka
    espresso
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Kawy

Kawa piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SYROP:
    Do wody dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
    Dodajemy przyprawę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 1-2 minut.
    Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do butelki.
  • 2. KAWA:
    Mleko spieniamy. Na dno szklanki dajemy syrop piernikowy, następnie delikatnie mleko.
    Na sam koniec za pomocą łyżeczki dodajemy kawę.

Porady

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować