Kawa mrożona z „lodem kawowym”

5 (188 ocen)

W sezonie letnim warto mieć taki lód w swoim zamrażalniku.

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 szklanki dobrej jakości kawy,
    • Cukier puder do smaku
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%

    Lód kawowy:
    • 1 szklanka przegotowanej wody,
    • 1 łyżka płaska mocnej kawy,
    • Cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy

Kawa mrożona z „lodem kawowym” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawa mrożona z „lodem kawowym” 1. Kawa: Zaparzona kawę schładzamy. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Łączymy razem z kawą. Rozlewamy do szklanek . Podajemy z lodem kawowym.
  • 2. Lód kawowy: Kawę zalewamy wrzątkiem, słodzimy do smaku. Studzimy. Rozlewamy do foremek i zamrażamy.

Porady

Lód kawowy oczywiście można zrobić bez dodatku cukru. Sami decydujemy o smaku naszej kawy. Lód ten po dodaniu do kawy nie rozwadnia jej, co ma miejsce w przypadku podania napoju ze zwykłym lodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Lód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować