Kawa mrożona deserowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Na upalny dzień jak znalazł :)

  • 10 min

Składniki:

  • Podaję proporcje na 6 wysokich szklanek o poj. ok 330 ml.
    Składniki :
    12 łyżeczek prawdziwej kawy rozpuszczalnej
    1,2 litra przegotowanej gorącej wody do rozpuszczenia kawy
    12 gałek ( łyżek ) lodów waniliowych
    250 ml śmietany kremówki 36 % + 2 cukry waniliowe
    12 kostek lodu

Kawa mrożona deserowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę w dzbanku zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i chłodną wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz.
    W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego, odstawić do lekkiego schłodzenia.
    Do każdej szklanki wlać 200 ml zimnej kawy, wrzucić 2 kostki lodu, dodać 2 łyżki lodów waniliowych i 2 łyżki ubitej śmietany, po wierzchu posypać kawą.

Porady

Podawać ze słomkami, które jednocześnie posłużą za mieszadełka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy