Kawa mrożona a'la Bounty w czekoladowe łaty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Latem zamiast gorącej filiżanki kawy dla ochłody można napić się mrożonej kawy. Proponowana przeze mnie kawa z wiórkami kokosowymi i czekoladą jest przepyszna i orzeźwiająca:)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 2 mrożone kawy:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    400 ml gorącej wody
    po 4 gałki lodów kokosowych na każdą szklankę (przepis na moje lody kokosowe znajdziecie tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lody-kokosowe-z-czekoladowymi-wiorkami-2 )
    3 kostki czekolady mlecznej
    2 łyżeczki syropu czekoladowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki startej na tarce o drobnych oczkach czekolady mlecznej
    listki mięty do dekoracji

Kawa mrożona a'la bounty w czekoladowe łaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy lody kokosowe.
  • 2. Gdy lody są już prawie gotowe: Kawę zalewamy wodą, mieszamy, pozostawiamy by trochę przestygła.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop czekoladowy, dokładnie mieszamy i ciepłą czekoladą robimy kleksy wewnątrz szklanek, wkładamy do zamrażalnika na 8-10 minut.
  • 4. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Szklanki na kawę wyjmujemy z zamrażalnika.
  • 5. Na spód wrzucamy po jednej gałce lodów, zalewamy kawą po 200 ml do każdej szklanki. Następnie dajemy po trzy gałki lodów.
  • 6. Całość posypujemy zrumienionymi wiórkami kokosowymi, startą czekoladą i listkami mięty.

Porady

Z podanego przepisu na lody wyjdzie 4 szklanki mrożonej kawy. Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy