Kawa mrożona

0 (0 ocen)

  • 50 min

Znakomita na lato i nie tylko. Gdy tylko to zrobiłam dla przyjaciółek każda była wniebowzięta. Smakuje każdemu :)

  • 50 min

Składniki:

  • - 500 ml mleka
    - 50 g kawy rozpuszczalnej
    - 2 łyżki cukru
    - 500 ml lodów śmietankowo czekoladowych
    - 250 g śmietany kremówki
    - 20 g wiórków czekoladowych lub sos czekoladowy

Kawa mrożona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować w garnku. Kawę wsypać do dzbanka. Zalać wrzącym mlekiem. Odstawić kawę pod przykryciem na pół godziny, aby naciągnęła.
  • 2. Kawę z mlekiem przecedzić przez sitko do dzbanka albo do garnka, doprawić do smaku cukrem i odstawić do schłodzenia.
  • 3. Lody waniliowe pokroić w kostkę i przełożyć do 2-4 szklanek. Kawę rozlać do pucharków.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką (ewentualnie nakładać łyżką). Kawę mrożoną przybrać śmietaną i podawać posypaną wiórkami czekoladowymi lub polaną sosem czekoladowym.

Porady

Kawę do szklanek nakładać ostrożnie, ponieważ lody pod wpływem nalewania kawy podnoszą się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy