Kawa deserowa z domową posypką orzechową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Postanowiłam połączyć kawę z czymś słodkim i tak powstała kawa deserowa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 czubata łyżka mielonych orzechów
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżeczka kawy zbożowej/rozpuszczalnej/naturalnej
    100 ml gorącej wody
    2-3 łyżki bitej śmietany
    2 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego

Kawa deserowa z domową posypką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy posypkę:orzechy mieszamy razem z cukrem.Mieszankę prażymy w piekarniku do momentu aż uzyska złoto-brązową barwę (ok. 15 minut w twmp.180 stopni).Następnie rozypujemy na papierze lub ściereczce i zostawiamy do ostudzenia.Do szklanki wsypujemy kawę i zalewamy gorącą wodą.Mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.Na dno wysokiej szklanki wlewamy mleko zagęszczone.Na to delikatnie wlewamy przestudzoną kawę.Na kawę przekładamy delikatnie ubitą śmietanę i posypujemy obficie posypką orzechową.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy