Kaukaska adżika

  • wyświetlono: 13734 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Od kiedy jadamy ten rewelacyjny gruziński sos, przeziębienia omijają moją rodzinę szerokim łukiem.Przekonałem do niego nawet dzieci, które nie chciały tknąć czosnku.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Robert Góra, Łódź
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg słodkiej papryki
● 1/2 kg ostrej papryki
● 25 dag czosnku (ok. 8 główek)
● 2-3 duże cebule
● 4-5 pomidorów
Przyprawy:
● 1/2 szkl. zmielonej kolendry
● łyżeczka kozieradki
● 1/2 szkl. octu winnnego
● szczypta soli
● 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Kaukaska adżika

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy,
    z papryk usuwamy gniazda
    nasienne, pomidory polewamy wrzącą wodą i od razu obieramy
    ze skórki.
  • 2. Warzywa kroimy na mniejsze
    kawałki i przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa do
    sporej miski. Następnie dodajemy
    wszystkie przyprawy
    i dokładnie mieszamy drewnianą
    łyżką. Sos przekładamy do
    słoików.
PPWS_05-2009

Porady

Sos przechowujemy w słoikach w lodówce, ale go nie pasteryzujemy. Z powodzeniem można nim zastąpić keczup. Zawarta w nim duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia kaukaska

Komentarze

Podobne przepisy

koreczki z tortilli

Dodane przez: klementynka

"koreczki" z tortilli

Doskonała przekąska na imprezę....

image-14k4vry

Dodane przez: monika016

Domowe Qurrito (Zapiekana tortilla)

Po zapieczeniu tortilla robi się...

soczewiaki

Dodane przez: porcelanowa

soczewiaki (tradycyjny przepis)

Soczewiaki przyrządzone według...

nachos z tortilli

Dodane przez: M_Z

Nachos z tortilli

Pyszna i szybka przekąska z placków...

PRZEKĄSKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z SERKIEM I ŁOSOSIEM (Vol-au-vent)

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PRZEKĄSKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z SERKIEM...

Vol-au-vent, bo taka jest oryginalna...

Jajka nadziewane awokado i łososiem

Dodane przez: 2milutka

Jajka nadziewane awokado i łososiem

Na Wielkanocny czas, staram sie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE