Katarzynkowy 3BIT

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodka rozkosz dla podniebienia :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników petit bery
    1 puszka masy kajmakowej (korówkowej)
    2 duże śmietany 30%
    1szt śmietan fix'u
    cukier puder
    czekolada do posypania

    Masa budyniowa

    1 budyń śmietankowy
    3/4 kostki margaryny
    3 łyżki stołowe cukru
    2 szkl mleka
    2łyżki stołowe mąki
    2 żółtka

Katarzynkowy 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Układamy na blachę herbatniki następnie kładziemy na nie masę budyniową.

    Masa budyniowa;
    1 szklankę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru do zagotowanego mleka dodajemy rozrobiony budyń według poniższego przepisu:
    w 1szklance mleka rozpuszczamy 1 budyń śmietankowy, dodajemy do niego 2 żółtka oraz 2 łyżki stołowe mąki .
    Następnie mieszamy bardzo intensywnie tak aby powstała bardzo gęsta masa.Odkładamy do ostygnięcia.
    Ubijamy 3/4 margaryny dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu.

    Następnie na masę budyniową układamy herbatniki na które wlewamy wcześniej podgrzaną w wodzie masę kajmakową około 2 min w gorącej wodzie tak aby miała lejącą konsystencję.Na masę kajmakową układamy ponownie herbatniki.
    Ubijamy 2 śmietany 30% dodając do nich śmietan fix oraz 3 łyżki cukru pudru.
    Ubitą śmietanę układamy na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą.

    Wstawiamy na parę godzin do lodówki.

    Smacznego :)








Porady

Ciasto smakuje najlepiej gdy przeleży całą noc w lodówce. Można do bitej śmietany dodać np cappuccino o smaku orzechowym wtedy zmieni smak śmietany :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy