Katarzynka

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałam od mojej koleżanki. Jest naprawdę pyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 budyniu waniliowego
    Warstwa owocowa:
    2 słoiki dżemu porzeczkowego
    2 galaretki o smaku porzeczkowym
    Krem:
    1/2 litra śmietany 30%
    2 serki waniliowe
    3-4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    Składniki dodatkowe:
    3 opakowania pierników bez cukru (suchych) ,,Katarzynki" lub zwykłych
    Polewa:
    biała czekolada, kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki

Katarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier, następnie żółtka. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Upiec na złoto.Dżem podgrzać, dodać pół szklanki wody, do gotującego dżemu dodać galaretki. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki oraz rozpuszczoną przestudzoną żelatynę (rozpuścić ją w pół szklanki wody). Biszkopt przeciąć na pół. Na jedną część wyłożyć galaretkę, następnie ułożyć pierniki. Zalać masą śmietanowo-serową. Przykryć drugą połową biszkoptu, polać polewą. Można posypać wiórkami.

Porady

Zamiast galaretek porzeczkowych można doadać galaretki o smaku owoców leśnych. Można też zrobić ciasto bez polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować