1.Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier, następnie żółtka. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Upiec na złoto.Dżem podgrzać, dodać pół szklanki wody, do gotującego dżemu dodać galaretki. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki oraz rozpuszczoną przestudzoną żelatynę (rozpuścić ją w pół szklanki wody). Biszkopt przeciąć na pół. Na jedną część wyłożyć galaretkę, następnie ułożyć pierniki. Zalać masą śmietanowo-serową. Przykryć drugą połową biszkoptu, polać polewą. Można posypać wiórkami.
Porady
Zamiast galaretek porzeczkowych można doadać galaretki o smaku owoców leśnych.
Można też zrobić ciasto bez polewy.
Komentarze