KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!

4.49 (152 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis mojej mamy, danie idealne na każdą okazję!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 5 ładnych, jędrnych filetów śledziowych solonych
    • 2 duże cebule
    • olej
    • koncentrat pomidorowy
    • garść rodzynek
    • 10 suszonych śliwek
    • 2 kiszone ogórki
    • przyprawy do smaku (sól, pieprz)
    • 3 łyżki pikantnego ketchupu
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kaszubszczaki, czyli śledzie po kaszubsku! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulka. 1. Śledzie opłukać i zamoczyć w zimnej wodzie na godzinę (czas moczenia zależy od stopnia zasolenia). Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na sporej ilości oleju. Doprawić przyprawami.
  • 2 etap 2. Dodać rodzynki i pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki. Całość smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Dalej smażyć na dość dużym ogniu, cebulka ma ściemnieć, ale nie powinna się spalić.
  • 3 etap 3. Dodać koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę podsmażać. Dodać ketchup i kilka łyżek oleju, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić w małe paseczki. Ułożyć warstwami naprzemiennie: (cebula w zalewie, śledzie). Ostatnią warstwą powinna być warstwa cebulowa.

Porady

Śledzie najlepiej smakują następnego dnia, dlatego przygotuj je dzień przed planowanym podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koncentrat pomidorowy Śledzie Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować