Kaszotto z porem i kapustą pekińską podane ze smażoną piersią kaczki

  • wyświetlono: 678 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To pyszne kaszotto przygotowane z wykorzystaniem niepalonej kaszy gryczanej z dodatkiem porów i kapusty pekińskiej jest tak dobre, że mogłoby stanowić samodzielne danie. Dla mięsożerców jednak proponuję podać je z dodatkiem plasterków smażonej piersi kaczki. To na prawdę doskonałe połączenie.

  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe zestawu A:

- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
- 1 kacza pierś ze skórką

Składnik podstawowy dodatkowy:

- 1-2 pory

Składniki robocze:

- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szkl. bulionu
- szczypta curry
- sól, pieprz
- olej

Dekoracja:

- 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania przepisu:

Kaszotto z porem i kapustą pekińską podane ze smażoną piersią kaczki

  • 1. Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki.

    Cebulę drobno siekamy.

    Kapustę pekińską kroimy na paseczki.
  • Kaszotto z porem i kapustą pekińską2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką szczyptą przyprawy curry.

    Kaszę gryczaną przepłukujemy na sicie. Dodajemy ją na patelnię gdy por nieznacznie zmięknie. Smażymy przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie na patelnię wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut.

    Następnie dodajemy posiekaną kapustę, mieszamy. Odparowujemy nadmiar płynu. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem, do smaku.
  • Kaszotto z porem i kapustą pekińską3. W międzyczasie przygotowujemy mięso. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kaczki obracamy skórą do góry - skórę nacinamy ostrym nożem w tzw kratkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron.
  • Kaszotto z porem i kapustą pekińską4. Pierś kaczki kładziemy na lekko (!) rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Moc palnika zwiększamy do maksimum.

    Gdy patelnia zacznie się nagrzewać, a tłuszcz ze skóry wytapiać, można nieznacznie zmniejszyć moc palnika.

    Pierś kaczki smażymy przez około kilkanaście minut na średnio rozgrzanym oleju. Gdy tłuszcz ze skórki się wytopi i sama skórka przyrumieni obracamy mięso na drugą stronę i smażymy dalej. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Pozwalamy mu odpocząć i kroimy na plastry po upływie około 5-10 minut.
  • kaszotto z porem i kapustą pekińską5. Kaszotto podajemy z plasterkami kaczej piersi. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Jeśli boicie się, że mięso kaczki może być surowe można obsmażoną pierś podpiec dodatkowo przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta pekińskakasza gryczanaporykaszotto z kaszy gryczanejkasza gryczana niepalonakreatywne_gotowanie15pierś kaczki ze skórką

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos z kapusty pekińskiej

Dodane przez: danusia19671

Bigos z kapusty pekińskiej

Łatwy i szybki bigosik w przygotowaniu,...

chińskie danie

Dodane przez: Darmiona

Danie chińskie z piersią z kaczki

Proste na danie na chińską modłę

Kaczka z kapustą czerwoną i kluskami

Dodane przez: Bożena1960

Kaczka z kapustą czerwoną i kluskami

Chciałam podzielić się z Wami przepisem...

sajgonki

Dodane przez: MarciaDG92

Sajgonki z wieprzowiną i kapusta pekińską

Pyszne, chrupiące i na pewno zdrowsze...

Bigos z kapusty pekińskiej

Dodane przez: Krystyna32

Bigos z kapusty pekińskiej

Pyszne, aromatyczne i szybkie do...

kaczka po poznańsku

Dodane przez: PolskaGotuje

Kaczka pieczona z owocami, modra kapustą...

Kaczka w województwie wielkopolskim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE