Kaszotto z warzywami

4.45 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kaszotto z warzywami to pyszny pełnowartościowy jarski posiłek. Oprócz kaszy pęczak kaszotto warzywne zawiera warzywa korzeniowe, fasolkę szparagową, cukinię i suszone pomidory. Kaszotto z warzywami to danie, które jest bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Ciekawostką jest, że kaszotto dobrze smakuje także z warzywami na patelnię. Przepis na kaszotto z warzywami to dietetyczne danie. Warto pamiętać, że kaszotto z warzywami fit powinno mieć dodatek tłuszczu. Wtedy będzie to gwarancja dostarczenia cennych witamin. Podpowiadamy, jak zrobić kaszotto z warzywami.

Składniki:

  • • 1/3 szklanki kaszy pęczak,
    • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
    • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 marchewka,
    • 1 pietruszka,
    • kawałek selera,
    • 1 mała cukinia,
    • 100 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
    • 4 suszone pomidory,
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • 2 łyżki oleju,
    • sól,
    • pieprz,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    • szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaszotto z warzywami 1. Kaszotto z warzywami – przepis:
    Na początku należy obrać marchewkę, selera, pietruszkę, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Potem cebulę należy drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Fasolkę szparagową trzeba pokroić na 2 cm kawałki, a cukinię w małą kostkę.
    Następnie na patelni trzeba rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę.
  • Kaszotto z warzywami 2. Następnie należy dodać kaszę pęczak i przesmażyć razem mieszając 2 minuty. Następnie trzeba dolewać wino. Wszystkie składniki smażymy aż do momentu aż wino odparuje.
  • Kaszotto z warzywami 3. Wówczas przychodzi czas na warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, selera) oraz czosnek i wszystkie produkty trzeba smażyć razem mieszając 3 minuty. Wtedy należy zalać całość wodą (lub bulionem warzywnym), a następnie zagotować.
  • Kaszotto z warzywami 4. Następnie na kaszotto warzywne trzeba dodać cukinię i fasolkę szparagową. Wszystko powinno być duszone na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut aż kasza będzie gotowa, a warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia trzeba dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
  • Kaszotto z warzywami 5. Następnie należy zdjąć pokrywkę i dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory. Potem kaszotto z warzywami należy podgrzewać jeszcze 1-2 minuty tak, aby pozostała woda odparowała.
  • 6. Kaszotto warzywne można podać solo, albo z lekką sałatką lub jako dodatek do mięsa. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić kaszotto z warzywami?

Kaszotto warzywne to doskonałe danie sezonowe. Można wzbogacić je warzywami, które są aktualnie do zdobycia na straganach. Kaszotto z warzywami będzie świetnie smakować z bakłażanem, papryką, kukurydzą, marchewką, pietruszką, selerem, pieczarkami, grzybami leśnymi lub cukinią. Można także eksperymentować z różnymi rodzajami kasz. Świetnie sprawdzi się kasza gryczana, kasza jaglana i kasza jęczmienna. W podobny sposób można zrobić klasyczne risotto, które było inspiracją do potrawy na bazie kaszy.

Aby przygotować kaszotto z warzywami, warto sięgnąć po patelnię o grubym, nieprzywierającym dnie. Temperatura będzie się równomiernie rozprzestrzeniać, a kasza będzie sukcesywnie wchłaniać płyn. Najlepsze będą patelnie żeliwne albo o ceramicznym dnie. Łopatka silikonowa albo drewniana szpatułka będzie świetna do mieszania kaszotto warzywnego. Nie porysuje dna patelni i delikatnie oddzieli kremową konsystencję dania od dna patelni.

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować