Kaszotto z warzywami to pyszny pełnowartościowy jarski posiłek. Oprócz kaszy pęczak kaszotto warzywne zawiera warzywa korzeniowe, fasolkę szparagową, cukinię i suszone pomidory. Kaszotto z warzywami to danie, które jest bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Ciekawostką jest, że kaszotto dobrze smakuje także z warzywami na patelnię. Przepis na kaszotto z warzywami to dietetyczne danie. Warto pamiętać, że kaszotto z warzywami fit powinno mieć dodatek tłuszczu. Wtedy będzie to gwarancja dostarczenia cennych witamin. Podpowiadamy, jak zrobić kaszotto z warzywami.
4.45 (167 ocen)
Kaszotto warzywne to doskonałe danie sezonowe. Można wzbogacić je warzywami, które są aktualnie do zdobycia na straganach. Kaszotto z warzywami będzie świetnie smakować z bakłażanem, papryką, kukurydzą, marchewką, pietruszką, selerem, pieczarkami, grzybami leśnymi lub cukinią. Można także eksperymentować z różnymi rodzajami kasz. Świetnie sprawdzi się kasza gryczana, kasza jaglana i kasza jęczmienna. W podobny sposób można zrobić klasyczne risotto, które było inspiracją do potrawy na bazie kaszy.
Aby przygotować kaszotto z warzywami, warto sięgnąć po patelnię o grubym, nieprzywierającym dnie. Temperatura będzie się równomiernie rozprzestrzeniać, a kasza będzie sukcesywnie wchłaniać płyn. Najlepsze będą patelnie żeliwne albo o ceramicznym dnie. Łopatka silikonowa albo drewniana szpatułka będzie świetna do mieszania kaszotto warzywnego. Nie porysuje dna patelni i delikatnie oddzieli kremową konsystencję dania od dna patelni.
Komentarze