Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Lekko, prosto i smacznie. Tym charakteryzuje się kaszotto z pęczaku i młodej kapusty.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
    2 łyżki masła klarowanego
    1 cebula
    1/4 młodej kapusty
    70 ml białego wytrawnego wina
    500 ml bulionu warzywnego
    koperek
    sok z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu do odparowania.

    Następnie zalewamy szklanką bulionu. Cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu, tym razem mniejszą, mniej więcej 100 ml. Wrzucamy posiekaną kapustę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę potrzeby dolewamy bulion.

    Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować