Składniki:
1 szklanka kaszy owsianej
2 szklanki bulionu warzywnego
1-2 szklanki wody
1 cebula
250 g świeżych lub 300 g mrożonych kurek
250-300 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
100 g parmezanu + do podania
oliwa
Kaszotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy pędzelkiem, większe grzyby kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i szklimy na oliwie. Wsypujemy kaszę i smażymy kilka minut. Wlewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Po odparowaniu dodajemy kurki i smażymy chwilę, wlewamy resztę bulionu. Doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu podlewając wodą. Dodajemy starty parmezan i przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze