Kaszotto z grzybami i kawałkami szynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kaszotto z mieszanką grzybów: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe, pieczarki, oraz z kostkami z szynki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza gryczana 2 szklanki
    bulion warzywny + wywar z grzybów 1,5 litra
    1 duża cebula
    1-2 ząbki czosnku
    mieszanka grzybowa w zalewie 1 słoik
    lubczyk suszony 2 łyżki
    papryka słodka 1 łyżeczka
    pieprz czarny pół łyżeczki
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    sól do smaku
    pasta rosołowa 2 łyżki
    natka pietruszki lub bazylia do dekoracji
    plastry szynki 3 szt.
    przyprawa do mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z grzybami i kawałkami szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy do garnka wywar z grzybów i bulin warzywny z pasty rosołowej, razem 1,5 litra, zagotowujemy. Dodajemy grzyby i na wolnym ogniu gotujemy. W między czasie na patelni smażymy plastry szynki z pokrojoną cebulą, przyprawione ziołami. Podsmażone plastry kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do jej pęcznienia. Jeżeli kasza będzie pęcznieć próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasza ładnie nam dojdzie. Gotowe kaszotto nakładamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki i konsumujemy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować