kaszotello z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Włoskie risotto wszyscy znają i uwielbiają. Nic dziwnego, skoro w prostocie ukryty jest najlepszy smak:)ale My także mamy się czym pochwalić. Kasza gryczana, to przecież samo zdrowie! a prawdziwki to niepowtarzalny smak! I właśnie z tych dwóch składników można zrobić polskie risotto czyli kaszotello

  • 30 min

Składniki:

  • - woreczek kaszy gryczanej (porcja na 2 osoby)
    - szklanka pokrojonych prawdziwków (mogą być też mrożone)
    - 1 szklanka bulionu warzywnego
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka masła
    - oliwa
    - sól, pieprz

Kaszotello z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Prawdziwki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na maśle z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy nasze prawdziwki i pół szklanki bulionu. Dusimy przez ok 5 minut.
  • 3. Przekładamy kaszę do większego garnka z odrobiną masła. Dodajemy prawdziwki z całą zawartością patelni oraz pozostały bulion. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Gotowe.

Porady

Można podawać z wiórkami parmezanu lub świeżą pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy