Kaszi pieczone

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Potrawa inspirowana kaszi - gulaszem przygotowywanym z flaków. Potrawa zalecana jest przez lekarzy na wzmocnienie kości. Wersja pieczona zachowuje pełen aromat przypraw.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - flaki wołowe gotowany: 500 gramów
    - pomidory całe w puszcze: 1 puszka
    - marchewka duża: 1 sztuka
    - cebula pokrojona w ćwiartki: 1 sztuka

    - czosnek rozgnieciony ząbki: 1 sztuka
    - pieprz czarny mielony: 2 łyżeczki
    - kolendra: 2 łyżeczki
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - pietruszka natka siekana: 1 łyżka
    - kminek: 1 łyżeczka

Kaszi pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować pomidory, rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę z przyprawami, oliwą oraz jajkiem. Ugotować marchewkę 'al dente'. Następnie pokroić ją w kostkę.
    Umieścić zaprawę w naczyniu żaroodpornym. Przykryć ją flakami i rozłożyć równomiernie marchew. Piec w temp 170 stopni przez 30 minut. Następnie wyjąć i posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy