Kaszeczek z pianką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pierwszy raz robiłam takie ciasto i na pewno jeszcze wiele razy do niego wrócę!

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Składniki:
    Paczka podłużnych biszkoptów
    1 litr mleka
    1 szkl kaszy manny
    ¾ szkl cukru
    200g masła
    Cukier waniliowy
    4 łyżki kokosu
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kawy zaparzonej w niewielkiej ilości wody

    Pianka truskawkowa:
    2 galaretki truskawkowe
    Ok. 400g mrożonych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kaszeczek z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopty. Między czasie do zimnego mleka wsypać oba cukry, kaszę i masło. Gotować do zgęstnienia masy. Ok. 5 – 7 minut od zagotowania. Gorącą masę podzielić na dwie części do pierwszej dać kokos a do drugiej kakao i kawę. Na biszkopty wylać najpierw masę ciemną, a na nią masę jasną. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, zalać tężejącą pianka truskawkową.
  • 2. Pianka truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 3 niepełnych szklankach wody. Do gorących wsypać zamrożone truskawki, poczekać chwilę, aż lekko zmiękną i ubić mikserem na piankę. Odstawić do lodówki aby lekko zaczęła tężeć.

Porady

Pianki może trochę zostać. Można ją wykorzystać przelewając do pucharków i podać z bitą śmietaną lub lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza manna Mleko Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować