Kaszatto z warzywami i indykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moje pierwsze kaszatto ale nie ostatnie:) i do tego smaczny sposób na posprzątanie szufladki z warzywami:) serdecznie polecam i zapraszam:))

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 białej cebuli
    1 ząbek czosnku ( duży)
    1/4 czerwonej papryki
    1 młoda marchewka
    1/2 dużej lub 1 mała młoda cukinia
    4 suszone pomidory
    1,5 szklanki kaszy pęczak
    10 listków świeżej mięty
    2 łyżki sosu teryaki
    400 g fileta z piersi indyka
    1,5 łyżeczki przyprawy kebab
    sól,pieprz
    1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
    1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
    4-5 łyżek ojeku sezamowego
    4-5 szklanek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszatto z warzywami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulkę zeszklić z czosnkiem i mięta 1. Cebulkę pokroić w średnią kostkę. Czosnek także. Mięte opłukać i pokroić drobno. W dużym garnku lub rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulkę,zeszklić ją. Dodać czosnek i mięte. Chwilę razem smażyć.
  • kaszę podprażyć 2. Wrzucić kaszę i delikatnie ją pod prażyć. W szklance ciepłej przegotowanej wody rozmieszać sos teryaki i wlać go do garnka. Zamieszać. Przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień,dusić kaszę do miękkości .Dodać pokrojone drobno suszone pomidory. Co chwilę zaglądać do garnka,mieszać kaszę i podlewać ją wodą ( już bez sosu).
  • 3. .Gdy kasza się dusi paprykę pokroić w małą kostkę. Cukinię i marchewkę umyć i zetrzeć na dużych oczkach ( razem ze skórką).
  • indyka usmażyć 4. Mięso umyć osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z przyprawą kebab. Na patelni rozgrzać resztę oleju i usmażyć indyka ( można doprowadzić do tego aby delikatnie się zrumienił).
  • dodać warzywa 5. Gdy kasza będzie prawie miękka dodać warzywa i w razie potrzeby podlać 1/2 szklanki wody i nadal dusić aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • dodać usmażone mięso 6. Łyżką cedzakową przełożyć usmażonego indyka i wymieszać z kaszatto. Zdjąć z ognia,doprawić solą,pieprzem oraz cynamonem. Wymieszać. Natkę drobno pokroić i wrzucić do kaszatto,wymieszać po raz ostatni. Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Indyk Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bulgur z indykiem i warzywami

To może cię zainteresować