Kaszanka to sposób na szybkie danie. Jedni lubią samą, inni przysmażoną na cebuli. Jeszcze inni zapiekaną. Dziś proponuje jej połączenie z chrupiącą papryką i rozpływającym się jajkiem sadzonym. Coś pysznego, więc polecam.
20 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Składniki:
• 1 mała cebula,
• 1 papryka czerwona,
• Ok 400 gram kaszanki,
• 2 jajka,
• Natka pietruszki do podania,
• Olej,
• Ewentualnie sól, pieprz do smaku
Kaszanka z papryką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie podsmażamy na oleju.
2.Do zeszklonej dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość razem smażymy aż papryka stanie się półmiękka.
3.Następnie do warzyw dodajemy kaszankę.
4.Kaszankę z warzywami smażymy około 8 – 10 minut. W zależności jak lubimy wysmażoną. Pod koniec smażenia w kaszance wykonujemy dwa zagłębienia. Wbijamy w nie jajka. Wierzch jajek solimy do smaku. Całość smażymy na wolnym ogniu do momentu jak białko się zetnie. Żółtka powinny pozostać płynne. Gotowe danie zdejmujemy z ognia, oprószamy natką pietruszki i podajemy do ulubionego pieczywa.
Komentarze