Kasza z sezamem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kaszy gryczanej:
Cebulkę smażymy na oliwie z sezamem i słonecznikiem (proporcje według
uznania, im więcej tym bardziej oryginalny i chrupiący smak), gdy wszystkie składniki są zarumienione, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną (1 - 2 woreczków) oraz 3-4 starte marchewki, wszystko dusimy ok. 5-10 min. dolewając oliwy i przyprawiając koprem, pieprzem cytrynowym, szczyptą soli.
Kurczak:
Piersi z kurczaka obsypujemy ziołami prowansalskimi, smarujemy pesto, na
wierzchu układamy ser kozi lub mozallerę, tak przygotowane mięso
wykładamy na posmarowane oliwą naczynie żaroodporne i wkładamy do
nagrzanego piekarnika, j po 20 minutach sprawdzamy czy kurczak jest już miękki, jeśli nie zostawiamy w piekarniku do miękkości.
Pesto:
żółty ser, suszona bazylia - obfita ilość, łyżka oliwy, orzechy, uprażony
słonecznik. Wszystko razem mielimy w blenderze, powstałą masą smarujemy
mięso.
Dodatki:
Marchew pokrojona w krążki, brokuł, ugotowane na parze.
Dip:
Jogurt naturalny, dużo kopru i ząbek wyciśniętego czosnku - wszystko razem mieszamy i polewamy warzywa.
Komentarze