Taką kaszę możemy podać solo lub jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i sprawdzi się także na zimno do pracowniczego pudełka, jako baza sałatki. Jest także idealnym daniem na wigilijny stół.
30 min
Składniki:
kasza gryczana 1 woreczek
pieczarki 7 szt większych
cebula biała 1 szt duża
sól do smaku
czarny pieprz mielony
olej rzepakowy 1 łyżka lub masło
Kasza z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy woda na kaszę i sama kasza się gotuje, przyrządzamy pieczarki -kroimy je w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone pieczarki. Cebulę siekamy. Pieczarki najpierw podsmażamy, lekko solimy i pieprzymy, jak część sosu się zredukuje dodajemy cebulę i pod przykryciem dusimy. Kaszę wyjmujemy z wody, odsączamy i dodajemy na patelnię do pieczarek i cebuli wszystko razem chwilę delikatnie podsmażamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze