Rozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam!
1 godz. 10 min
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej perłowej
Sos :
½ kg schabu bez kości
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 duża cebula
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
½ cukinii
15 dag sera mascarpone
300 ml przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
Suszona natka pietruszki do smaku
Płatki chili szczypta
1 łyżeczka słodkiej papryki
Świeża natka pietruszki
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.
2.Sos:
Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie.
3.10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia.
Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.
Komentarze