Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej

    Sos :
    ½ kg schabu bez kości
    1 czerwona papryka
    1 marchewka
    1 duża cebula
    5 łyżek oleju
    4 ząbki czosnku
    ½ cukinii
    15 dag sera mascarpone
    300 ml przecieru pomidorowego
    1 szklanka wody
    Sól morska do smaku
    Biały pieprz do smaku
    Suszona natka pietruszki do smaku
    Płatki chili szczypta
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Sosy

Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.
  • 2. Sos:
    Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie.
  • 3. 10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia.
    Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować