To pyszna i zdrowa alternatywa dla makaronu z truskawkami. Osobiście mus posłodziłam tylko odrobinę, gdyż dodane do kaszy rodzynki znakomicie osładzają całość.
Polecam ten pyszny duet truskawkowo- jaglany.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1 szklanka kaszy jaglanej,
• 2 szklanki wody,
• 2 dag masła,
• Szczypta soli,
• Około 0,5 szklanki rodzynek,
• Około 0,5 kg dojrzałych truskawek,
• Gęsta śmietana do polania,
• Cukier do smaku,
• Cynamon do posypania
Kasza jaglana z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglanką przelewamy wrzątkiem i odsączamy z wody. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej masło oraz sól. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy i lekko lub całkowicie studzimy.
3.Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Gotowe miksujemy. Gotowy mus słodzimy do smaku.
Z kaszy formujemy gałki, które porcjujemy na talerze. Polecamy je musem truskawkowym, a następnie śmietaną. Całość oprószamy delikatnie cynamonem i podajemy.
Komentarze