Kasza jaglana z truskawkami

5 (198 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszna i zdrowa alternatywa dla makaronu z truskawkami. Osobiście mus posłodziłam tylko odrobinę, gdyż dodane do kaszy rodzynki znakomicie osładzają całość.
Polecam ten pyszny duet truskawkowo- jaglany.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 2 szklanki wody,
    • 2 dag masła,
    • Szczypta soli,
    • Około 0,5 szklanki rodzynek,
    • Około 0,5 kg dojrzałych truskawek,
    • Gęsta śmietana do polania,
    • Cukier do smaku,
    • Cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jaglana z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy kaszę 1. Kaszę jaglanką przelewamy wrzątkiem i odsączamy z wody. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej masło oraz sól. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy i lekko lub całkowicie studzimy.
  • łączymy kaszę z rodzynkami 2. Do przestudzonej dodajemy rodzynki. Całość mieszamy.
  • miksujemy truskawki 3. Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Gotowe miksujemy. Gotowy mus słodzimy do smaku.
    Z kaszy formujemy gałki, które porcjujemy na talerze. Polecamy je musem truskawkowym, a następnie śmietaną. Całość oprószamy delikatnie cynamonem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować