Pomysł na szybkie danie z patelni bez długiego stania przy garnkach :)W dodatku kasza jaglana jest bardzo zdrowa, pożywna i nie zawiera glutenu, a w towarzystwie warzyw i mięska tworzy pyszną, sycącą potrawę na obiad lub ciepłą kolacje.
Składniki:
Składniki na 2 porcje
1 i 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 mała marchewka
jeśli mamy to możemy dać parę różyczek brokuła
1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
1 mała cebulka
1/2 łyżeczki curry
nać pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka mielona oraz ostra ( do smaku )
1 łyżka masła
Kasza jaglana z mięskiem oraz warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średnią kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Podczas smażenia obsypujemy go solą, pieprzem oraz słodka papryką w proszku.
2. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gotującej się kaszy wkładam marchew pokrojoną tylko wzdłuż - podgotowuje do lekkiej miękkości.
3.Jeśli mamy różyczki brokuła, gotujemy go do średniej miękkości.
Sparzamy pomidora i kroimy go w kostkę.
Do smażącego się już fileta dokładamy cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy tak aby cebulka się tylko zeszkliła.
Ugotowana kaszę odcedzamy i przekładamy na patelnie do naszego fileta, dodajemy pomidor pokrojony w kostkę oraz podgotowana marchewkę też pokrojona w kostkę.
4.Całość doprawiam curry oraz papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Do podania posypuje natką pietruszki. Smacznego !!!
Komentarze