Kasza jaglana z majową pokrzywą i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Młode liście majowej pokrzywy są bardzo zdrowe, delikatne i pyszne. Uwielbiamy rano narwać pokrzywy i wypić pyszny napar. Wymyśliłam dodające energii danie np. na śniadanie z pokrzywą, kaszą jaglaną i parmezanem. Prowadzę bloga kulinarnego : http://fryzjerkagotuje.blogspot.com/

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklankę kaszy jaglanej
    > 10 garści świeżo zerwanych liści pokrzywy (same czubeczki rośliny)
    > 6 jaj
    > starty parmezan
    > sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jaglana z majową pokrzywą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza jaglana z majową pokrzywą i parmezanem 1. Kaszę wypłucz kilkakrotnie ( usuniesz w ten sposób gorycz ) i ugotuj w osolonej wodzie ok 15 min. Liście pokrzywy oczyść i wrzuć do 1 litra wrzątku na minutę. Uzyskasz od razu pyszną herbatkę-. Liście pokrój drobno. Na patelnie wrzuć jajka, posól, usmaż na styl jajecznicy, dodaj kasze, pokrzywę i dokładnie wymieszaj. Posyp obficie startym parmezanem.
    Pycha na ciepło i do tego mega zdrowo!
  • Herbatka z młodej pokrzywy 2. Uzyskany napar możesz podawać można na wiele sposobów. Jedną z propozycji jest wzmocnienie smaku i aromatu naparu przez dodanie soku z różnych owoców, w tym malin, truskawek czy cytryny. Inną możliwością jest sięgnięcie po liście świeżej mięty lub połączenie przygotowanego naparu z herbatą miętową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować