Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Śniadanie na gorąco – kasza jaglana i jabłko z cynamonem. To smaki mojego dzieciństwa. Moja mama bardzo często gotowała właśnie kaszę jaglaną na mleku dla mnie i siostry. A my obie by poprawić smak jaglanki dodawałyśmy sobie smażone jabłka. Danie można zabrać do pracy i je lekko podgrzać.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    ¾ szklanki kaszy jaglanej
    2 średnie jabłka
    1 płaska łyżeczka masła
    Cynamon do smaku
    Szczypta soli
    ½ l mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garczka o podwójnym dnie, podlać wodą, rozgotować, dodać masło i cynamon do smaku, wymieszać, zagotować. Kaszę jaglaną przespać na sitko, przelać ciepłą wodą, następnie wrzątkiem by pozbyć się gorzkiego smaku. Mleko zagotować, wsypać kaszę, dodać szczyptę soli ugotować. Do szklanek lub innego naczynia przełożyć gorącą kaszę z jabłkiem na przemian. Udekorować kawałkami jabłek i cynamonem.

Porady

1.do gotującej się kaszy można również dodać odrobinę masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować