Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Moja propozycja na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad na słodko. Zamiast truskawek i brzoskwiń można użyć do niej jabłek i rodzynek lub jagód (także tych zaprawianych z cukrem).

  • 40 min

Składniki:

  • - szklanka kaszy jaglanej,
    - 1 i 1/2 szklanki wody,
    - ok. 3/4 szklanki mleka,
    - łyżka cukru,
    - 6 mrożonych truskawek,
    - 2 brzoskwinie (mogą być także z puszki),
    - łyżeczka masła,
    - łyżka skórki otartej z pomarańczy,
    - 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
    - 1/2 łyżeczki cynamonu,
    - szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozmróź (w sezonie użyj świeżych, możesz także użyć owoców z syropu).
    Brzoskwinie obierz ze skórki (owoce z puszki dokładnie osącz), razem z truskawkami pokrój w kostkę.
  • 2. 1 i 1/2 szklanki wody wlej do garnka, dodaj szczyptę soli, zgotuj. Do gotującej się wody wsyp opłukaną na sicie kaszę jaglaną.
    Gdy kasza wchłonie połowę wody i będzie na wpół miękka, wsyp cukier, dodaj łyżeczkę masła i mleko, dokładnie zamieszaj.
    Gotuj do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kaszę zestaw z ognia, przykryj dużym talerzem, trzymaj w cieple (kasza powinna wchłonąć resztę mleka).
  • 3. Owoce włóż do kaszy, dodaj sok i skórkę pomarańczową, dopraw cynamonem, dokładnie wymieszaj.
    Podgrzewaj mieszając do czasu aż kasza stanie się gęsta i aksamitna.

Porady

Możesz podawać ją posypaną orzechami, z dodatkowymi owocami, odrobiną miodu albo solo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować