Kasza jaglana na słodko

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest to smaczne, zdrowe i tanie danie z niedocenianej kaszy jaglanej. Potrawę opracowałem,ugotowałem i sprawdziłem na sobie i najbliższych z bardzo dobrym rezultatem.

Składniki:

  • ● 1 szkl. kaszy jaglanej
    ● 2,5 szkl. wody
    ● 20 dag półtłustego twarogu
    ● 2 żółtka
    ● 2 łyżki masła
    ● 10-15 dag śmietany 18- lub 24-proc.
    ● 1 średnie jabłko
    ● 5 suszonych śliwek bez pestek
    ● garść rodzynek
    ● 2 łyżki cukru
    ● 1 łyżka miodu
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza jaglana na słodko 1. Kaszę płuczemy na sicie zimną
    wodą, następnie sparzamy
    wrzątkiem i przekładamy do
    garnka. Wlewamy zimną wodę,
    dodajemy łyżkę masła, śliwki
    i sól. Mieszamy. Od momentu
    zawrzenia gotujemy 5 minut.
    Zdejmujemy z ognia, śliwki wyjmujemy
    i rozdrabniamy.
  • Kasza jaglana na słodko 2. Twaróg rozgniatamy i mieszamy
    z żółtkami, śliwkami i rodzynkami.
    Dodajemy miód
    i cukier. Umyte jabłko ze skórką
    ścieramy na tarce o dużych oczkach
    i dodajemy do twarogu.
  • Kasza jaglana na słodko 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Połowę kaszy
    rozkładamy na dnie równą warstwą.
    Następnie wykładamy
    twaróg z bakaliami i ponownie
    kaszę. Polewamy lekko osoloną
    śmietaną wymieszaną z pieprzem.
    Przykrywamy i zapiekamy
    ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować