Kasza gryczana zapiekana z wątróbką i grzybami

4.49 (173 ocen)

  • 30 min

Smaczny i zdrowy obiad

  • 30 min

Składniki:

  • garść suszonych grzybów
    200g kaszy gryczanej
    30 dag świeżej wątróbki z drobiu
    2 cebule
    250g boczniaków
    2 jajka
    1 jogurt naturalny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Kasza gryczana zapiekana z wątróbką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową, dolewamy około 1 szklankę wody, solimy, sypiemy kaszę i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.
  • 2. Boczniaki kroimy w paseczki i podsmażamy na zeszklonej cebuli. Doprawiamy sola i pieprzem.
  • Składniki zapiekanki 3. Drugą cebulę i pokrojoną wątróbkę podsmażamy osobno.
    Do wątróbki dodajemy cebulę, boczniaki i pokrojone drobno ugotowany suszone grzyby. Smażymy razem przez 10 minut.
  • Zapiekanka 4. Miękką, sypką kaszę łączymy z wątróbką i grzybami, wykładamy do żaroodpornego naczynia. Jajka roztrzepujemy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy kaszę.
  • Upieczona zapiekanka 5. Zapiekamy przez około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Porady

Boczniaki to był eksperyment, chciałam zobaczyć jak smakują, można wykorzystać pieczarki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Kasza gryczana Wątróbka drobiowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować