Kasza gryczana z warzywami

0 (0 ocen)

Szybkie, zdrowe i pożywne danie dla wszystkich, którzy kochają kaszę gryczaną, ale także dla tych, którzy jeszcze się na niej nie poznali . Uprażona na sypko kasza połączona z warzywami to wspaniałe danie „samo w sobie” ale również doskonały dodatek do mięs.

Składniki:

  • • 10 dag kaszy gryczanej,
    • 3-4 pieczarki, (pokrojone w plasterki),
    • 1 mała marchewka (pokrojona w kostkę lub starta na tarce o grubych oczkach),
    • mały kawałek selera,
    • 1 mała cebula,
    • garść fasolki szparagowej,
    • natka pietruszki do posypania,
    • 1,5 szklanki rosołu (np. z poprzedniego obiadu, może być bulion z kostki),
    • olej,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kasza gryczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę, selera, marchewkę, pieczarki oraz fasolkę, smażymy około 5 minut. Dodajemy kaszę i zalewamy 1 szklanką rosołu, od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza wchłonie rosół a będzie jeszcze twarda to dolewamy resztę, przyprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie rosół (ok. 15 min). Przekładamy na talerz i posypujemy natka pietruszki. Możemy podać np. z pieczonym udkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować