Kasza gryczana z pomidorowym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kochamy kasze, ryże i różne tegesy. Wariacji mnóstwo można zapodać. Wczoraj wariowaliśmy i my. Pamiętacie z elementarza „Taki ser to deser?”. No to ta kasza będzie dla was takim „serem”. Samodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
    1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie 3 suszone pomidory w oleju)
    3 łyżki pestek dyni
    100 ml oliwy z oliwek
    1 łyżka masła ghee
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka listków tymianku
    2 łyżki brązowego siemienia lnianego
    4 łyżki startego parmezanu
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Kasza gryczana z pomidorowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza gryczana z pomidorowym pesto 1. Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

    Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą.

    Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować