Kasza gryczana z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przebieramy, dokładnie płuczemy, odsączamy na sitku i pozostawiamy do przeschnięcia. Pomidory zalewamy 1 szklanką ciepłej wody i moczymy ok. 60 minut. Suszoną włoszczyznę zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy 20-30 minut. Odcedzamy, zachowując wywar.
2.Pomidory odsączamy z wody (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w paseczki. Ostrą papryczkę pozbawiamy nasion i również kroimy w paseczki.
3.Pieczarki czyścimy, płuczemy i kroimy na półplasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Dodajemy kaszę, pomidory, pora i ostrą papryczkę, oprószamy pieprzem, mieszamy i chwilę razem smażymy.
4.Wywar z suszonej włoszczyzny łączymy z wodą, w której moczyły się pomidory (powinny być 2 szklanki płynu, jeśli jest mniej, uzupełniamy wodą), przyprawiamy solą do smaku i zagotowujemy.
5.Kaszę z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy gorącym wywarem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut. Przed podaniem każdą porcję można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje. Jeśli lubimy ostre smaki, możemy dodać więcej ostrej papryczki.
Komentarze