Kasza gryczana z gulaszem z maślaków w sosie pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obrać, umyć i pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ósemki.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, nie dopuszczając do zrumienienia.
Następnie dodać grzyby, posolić i dusić na niezbyt mocnym ogniu, aż prawie całkowicie odparuje sok, wtedy dodać pomidory, zagotować i zaprawić grzyby śmietaną rozmieszaną z mąką, jeszcze raz zagotować, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ugotować kaszę gryczaną: 1 i 3/4 szklanki wody zagotować z solą i 1 łyżką oleju, do gotującej się wody wsypać 1 szklankę wypłukanej kaszy, doprowadzić do wrzenia, zamieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum 100°C na pół godziny.
Kaszę z grzybami podawać obficie posypaną natką pietruszki.
Porady
Maślaki w pomidorach również dobrze smakują ze świeżą bagietką, lub ciemnym pieczywem zamiast kaszy gryczanej.
Komentarze