Kasza gryczana z gulaszem z maślaków w sosie pomidorowym.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z maślaków smażonych z pomidorami i cebulką podany z kaszą gryczaną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na gulasz:
    1 kg maślaków
    2 cebule
    5 średnich pomidorów
    100 ml śmietany
    2 łyżki tłuszczu (olej, lub oliwa, lub masło klarowane)
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku
    ponadto:
    1 szklanka kaszy gryczanej
    1 łyżka oleju
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z gulaszem z maślaków w sosie pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obrać, umyć i pokroić w paski.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ósemki.
    Cebulę podsmażyć na tłuszczu, nie dopuszczając do zrumienienia.
    Następnie dodać grzyby, posolić i dusić na niezbyt mocnym ogniu, aż prawie całkowicie odparuje sok, wtedy dodać pomidory, zagotować i zaprawić grzyby śmietaną rozmieszaną z mąką, jeszcze raz zagotować, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Ugotować kaszę gryczaną: 1 i 3/4 szklanki wody zagotować z solą i 1 łyżką oleju, do gotującej się wody wsypać 1 szklankę wypłukanej kaszy, doprowadzić do wrzenia, zamieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum 100°C na pół godziny.
    Kaszę z grzybami podawać obficie posypaną natką pietruszki.

Porady

Maślaki w pomidorach również dobrze smakują ze świeżą bagietką, lub ciemnym pieczywem zamiast kaszy gryczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślak Pomidor Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować