Kasza gryczana z gulaszem i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w kostkę.
2.Papryki pokroić w kostkę, czosnek pokroić w talarki.
3.Do garnka ze stopionym smalcem dać pokrojone w kostkę mięso, zrumienić, dodać cebule, czosnek i podsmażać z 5 minut, dodać paprykę i podsmażać z 5 minut.
4.Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, podać z kaszą i buraczkami.
5.Buraczki w łupinach ugotować do miękkości (gotuję w szybkowarze 45 minut), wystudzone obrać i w rozdrabniaczu porcjami zmiksować, cebulę na smalcu podsmażyć z cukrem, dodać buraczki, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i podsmażać z 3 minuty mieszając, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Komentarze