Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

4.5 (164 ocen)

Sałatka z warzywami i orzechami - czyli zdrowie na talerzu

Składniki:

  • - Kasza gryczana 2 torebki
    - Ser feta 130 gram
    - Pomidor 1 szt.
    - Orzechy włoskie 8 szt.
    - Kukurydza konserwowa 3 łyżki
    - Cebula 1 szt.
    - Ogórki korniszony 4 szt.
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, lekko solimy i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do dużej miski.
  • 3. Orzechy włoskie łuskamy i zalewamy je gorącą wodą, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, aby nie były gorzkie. Dzielimy orzechy na małe kawałki i wrzucamy do miski z cebulą.
  • 4. Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki korniszony również kroimy w kostkę. Oba warzywa przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
  • 5. Do miski z warzywami i orzechami wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i kukurydzę. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta i znowu lekko mieszamy.
  • 6. Do sałatki można zrobić sos, do którego dodajemy 130 gram jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przyprawy curry, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kukurydza Orzechy Pomidor Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować