Kasza gryczana z boczkiem i warzywami

5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 50 min

Bardzo lubię gotować dla mojej żony Ani i córeczki Natalki. To ich ulubione danie.

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag kaszy gryczanej
    20 dag surowego wędzonego boczku
    2 marchewki
    1/2 selera
    2 pietruszki
    biała część pora
    2 cebule
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    5 ząbków czosnku
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    5 łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy i rumienimy na rozgrzanej oliwie. Wsypujemy kaszę i prażymy ok. 5 minut, mieszając.
  • 2. Warzywa (oprócz czosnku) obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Wsypujemy do kaszy i smażymy 5 minut. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła kaszę. Dusimy na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie wodę, a warzywa będą miękkie.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziele angielskie, imbir, paprykę, gałkę, rozmaryn i pokruszone liście laurowe ucieramy w moździerzu. Doprawiamy kaszę. Posypujemy natką. Podajemy np. z kefirem i jajkiem sadzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować