Kasza gryczana po litewsku

  • wyświetlono: 448 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W oryginalnym przepisie kasza była zapiekana w piekarniku. Ja wprowadziłam kilka modyfikacji, które ulepszyły i uprościły przepis.

20170404_180844
  • 15min

Składniki

- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 7 średnich pieczarek startych na tarce z dużymi otworami
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku (sporo pieprzu)

Sposób przygotowania przepisu:

Kasza gryczana po litewsku

  • 1. Cebulę zeszklić na maśle i oleju. Wsypać pieczarki oraz natkę. Odparować. Dodać sos sojowy. Wsypać kaszę, dodać śmietanę, doprawić. Na koniec dodać pokrojone (obojętne jak) jajko na twardo. Podawać jako samodzielne danie lub do mięsa.

Porady

Żeby odchudzić danie, połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatakasza gryczana

Komentarze

Podobne przepisy

i gotowe

Dodane przez: beciiaaa

Kasza gryczana z warzywami

Szybkie, zdrowe i pożywne danie...

kasza z orzechami

Dodane przez: zuzkaz2

Kasza gryczana

kaszę przygotowaną w ten sposób...

image-08gh8bu

Dodane przez: monika016

Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana bardzo pasuje do...

image-1ow2x6q

Dodane przez: annli18

Kasza gryczana na ostro

Dbamy o figurę! Zamiast trandycyjnego...

Kasza gryczana z warzywami

Dodane przez: aniak

Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana w takiej postaci...

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Kasza z sosem pieczarkowym, jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE