Kasza gryczana po litewsku

0 (0 ocen)

  • 15 min

W oryginalnym przepisie kasza była zapiekana w piekarniku. Ja wprowadziłam kilka modyfikacji, które ulepszyły i uprościły przepis.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
    - 7 średnich pieczarek startych na tarce z dużymi otworami
    - 1 średnia cebula
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 3-4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 jajko ugotowane na twardo
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - sól i pieprz do smaku (sporo pieprzu)

Kasza gryczana po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na maśle i oleju. Wsypać pieczarki oraz natkę. Odparować. Dodać sos sojowy. Wsypać kaszę, dodać śmietanę, doprawić. Na koniec dodać pokrojone (obojętne jak) jajko na twardo. Podawać jako samodzielne danie lub do mięsa.

Porady

Żeby odchudzić danie, połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy