Kasza gryczana na słodko

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Słodka i zdrowa (nie dodajemy cukru!) propozycja dla większych i mniejszych łasuchów, nie tylko na śniadanie :)

  • 30 min

Składniki:

  • kasza gryczana (najlepiej "nietorebkowana")
    łyżka płynnego miodu naturalnego
    łyżka kakao
    wiórki kokosowe
    dowolne owoce (tu: banan, jagody i suszone figi)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza gryczana na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy kaszę wg "wzoru" - 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody; do gotującej się wody wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy kaszy odstać (nadal pod przykryciem) jeszcze ok. 10 minut

    Jeśli korzystamy z kaszy z torebki postępujemy wg przepisu podanego na opakowaniu
  • 2. Ciepłą kaszę przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy łyżkę kakao, łyżkę miodu, starannie mieszamy, po czym dokładamy owoce, np. banana pokrojonego w plasterki, jagody, figi, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować