Kotlety z kaszy gryczanej z parmezanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie placki mogą stanowić samodzielne danie, jak również gama dodatków do nich jest bardzo urozmaicona. Idealnie komponują się z np. sosem grzybowym, pieczarkowym lub z warzywnym leczo czy ulubionym bukietem surówek. Doskonale będzie pasował również gulasz z mięsa wieprzowego.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -100 g kaszy gryczanej
    -5 łyżek startego parmezanu
    -2 jajka
    -sól i pieprz do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy gryczanej z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w lekko posolonej wodzie na sypko. Przełożyć do miski, dodać starty parmezan i jajka.
    Masę doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.
    Na dobrze rozgrzany olej ( oleju powinno być tyle, aby placki były w połowie zanurzone ) wykładać łyżką porcje kaszy formując delikatnie zgrabne placki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręczniku papierowym.
    Podawać z ulubionym, sosem, mięsem lub bukietem surówek.

Porady

Wszystko zależy od indywidualnych kubków smakowych. Równie dobrze można polać śmietaną lub jogurtem albo czosnkowym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować