Kasza egzotyczna (ale) nasza !

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubię zaskakiwać moich bliskich nowymi smakami , dlatego jeśli w restauracji lub knajpie jakiś smak mnie zaskoczy to staram się go odtworzyć w domu ,zarazem dodając coś od siebie . I tak było też i z tym daniem ;)

  • 40 min

Składniki:

  • na ok 5 porcji : kasza pęczak 500 g , pierś z kurczaka, 3 łyżki miodu, 2 mandarynki, 3 ząbki czosnku ,10 g masła , 2 łyżki curry , pieprz i sól do smaku , ser żółty lub parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza egzotyczna (ale) nasza ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypaćją do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut , . Gdy kasza będzie miękka, odcedzić ją. Proponuje po odcedzeniu zalać ją zimną wodą, dzięki temu stanie się bardziej sypka.
    .
    Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm, następnie je podsmażamy na maśle, na wcześniej rozgrzanej patelni .
    Obieramy mandarynki i czosnek , kroimy je w kostkę ( do czosnku można użyć wyciskacza) i dorzucamy na patelnię , kiedy widzimy,że kurczak jest zarumieniony możemy dodać reszte składników: kaszę , miód , curry i doprawić pieprzem i solą .
    Całość smażyć jeszcze przez chwilę mieszając.

    Wyłożyć na talerz, posypać startym serem żółtym lub parmezanem . Gotowe !
    Smacznego !

Porady

Całość można przystroić pomidorkiem koktajlowym i listkami bazylii, nie zakłócą one smaku potrawy, a spowodują ,że i nasze oczy będą chciały jeść :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować