Kasza bulgur z warzywami - ekspresowy obiad wegetariański

4.5 (175 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy majówka w pełni, słońce rozleniwia a jednak trzeba coś ugotować dla rodziny - to danie jest idealne. Przygotujesz je szybciutko, dosłownie w 20 minut. Tutaj proporcje na 4 osoby.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 torebki kaszy bulgur (po 1 na osobę)
    1 średnia cukinia
    1 duża żółta papryka
    1 średnia cebula
    garść suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju)
    3 łyżki oliwy
    bazylia i oregano - po kilkanaście listków
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza bulgur z warzywami - ekspresowy obiad wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza bulgur z warzywami 1. Potrzebujemy garnka do ugotowania kaszy i rondelka do podduszenia warzyw. W garnku nastawiamy wodę, solimy ją i czekamy aż się zagotuje.

    W tym czasie myjemy cukinię i paprykę i kroimy je. Papryka, po usunięciu gniazd nasiennych zostaje pokrojona w grubą kostkę, a cukinia w półtalarki. Przygotowujemy też suszone pomidory, krojąc je w wąskie paski. A cebulę - w drobną kostkę - nie chcemy aby zdominowała dnie, jest tylko dodatkiem podnoszącym smak.

    Kiedy woda na kaszę zagotuje się, wrzucamy 4 torebki i nastawiamy minutnik na 15 minut. Przygotowujemy zioła - listki bazylii i oregano siekamy - będziemy nim posypywać gotowe danie. Oczywiście możecie też użyć innych ziół. My akurat bardzo lubimy to "włoskie" zestawienie. Gałązki oregano są bardzo dekoracyjne, można zostawić ich kilka do położenia przy gotowym daniu.

    Po 5 minutach od wrzucenia kaszy do wody, do rondelka wlewamy 3 łyżki oleju i po jego porządnym rozgrzaniu szklimy na nim cebulę. Potem wrzucamy paprykę (jest najtwardsza ze wszystkich warzyw i wymaga odrobinę dłuższego duszenia), a po 3-4 minutach - cukinię. Pomidory suszone trafiają do rondla na koniec - dosłownie 1-2 minutę przed końcem. Solimy do smaku.

    Kaszę po ugotowaniu wysypujemy z torebek do tego samego garnka, w którym gotowała się. Przekładamy do niego zawartość rondelka, delikatnie mieszamy i zostawiamy pod przykrywką na 1-2 minuty.

    Kiedy wszystko jest już gotowe i pachnące, wykładamy danie na talerze i posypujemy je posiekanymi ziołami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. I ot, cała filozofia:)

Porady

Smakowała Ci kasza bulgur z warzywami? Mamy mnóstwo pomysłów na smaczne i proste dania obiadowe. Znajdziesz je na www.kuchniarazydwa.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować