Kasza bulgur z papryką i kalarepą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tak dawno nie robiłam żadnej kaszy z warzywami, że aż za nią zatęskniłam! Dlatego dziś na obiad będzie danie bardzo proste, lekkie, niezwykle smaczne; przygotowane na bazie kaszy bulgur.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka kaszy bulgur
    1 niewielka czerwona papryka
    1 niewielka zielona papryka
    1 średniej wielkości kalarepa
    ok. 5 cm jasnej części pora
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka curry
    0,5 łyżeczki mielonego kuminu
    o,5 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego czosnku
    szczypta mielonych goździków
    sól, pieprz do smaku
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza bulgur z papryką i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kaszę wsypuję na sito i płuczę przez chwilę pod zimną wodą. Po opłukaniu i dokładnym odsączeniu przekładam ją na głęboką patelnię. Zalewam taką ilością wody, by lekko zakrywała kaszę i zagotowuję pod przykryciem - ok. 3-4 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Zdejmuję kaszę z patelni. Wlewam olej, wrzucam posiekany w kawałki por, podsmażam go minutę. Dodaję pokrojoną w kostkę kalarepę, lekko wszystko solę, dolewam 1/5 szklanki wody i duszę (dalej pod pokrywką) mniej więcej 5 minut, by kalarepa zmiękła. Odkrywam patelnię, pozwalam odparować wodzie i wtedy dorzucam pokrojone w kostkę obie papryki. Warzywa smażę mieszając ok. 5 minut, następnie na patelnię z powrotem przekładam kaszę. Doprawiam wszystko curry, kuminem, mielonymi goździkami, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku, i smażę kolejne 5 minut razem, często mieszając. Już na talerzu posypuję szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować