Dorsz marynowany z masłem czosnkowym i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis ten dostałam prosto od rybaka i dorsza też u niego kupiłam. Mieszkam nad morzem, więc ryby goszczą u mnie dość często, ale muszę przyznać, że wg tego przepisu wyszła tak rewelacyjna w smaku, że postanowiłam go tutaj uwiecznić. Oczywiście warunkiem tego wspaniałego smaku jest świeża rybka :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 5 kg filetów ze świeżego, grubego dorsza bałtyckiego
    do marynaty suchej:
    wegetta
    5 cebul pokrojonych w krążki
    pozostałe składniki :
    4- 5 jajek
    dobra bułka tarta do obtoczenia wymieszana z mąką
    olej do smażenia
    do polania :
    200 g masła
    5 ząbków czosnku przeciśniętego
    świeży koperek ok 2 łyżki posiekanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Dorsz marynowany z masłem czosnkowym i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz 1. Filety z dorsza oskrobać z łusek, opłukać, pokroić na pożądane kawałki, posypać wegettą, ułożyć warstwami w naczyniu z cebulą na przemian, wstawić do lodówki na 12 godzin.
    Potem panierować w jajku i mieszance z bułki tartej i mąki, smażyć na gorącym oleju.
    W trakcie smażenia przygotować polewę, masło rozpuścić, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę potrzymać by tylko dostał temperatury, wyłączyć grzanie i po chwili wrzucić posiekany koperek, polać obficie kawałki ryby.

    Smaczności życzę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować